Selalu sangat kita di Malaysia ini makan makanan dari Thailand namun kebanyakan resipi yang kita dapati di kedai-kedai makan Siam adalah yang biasa saja. Resepi di sini adalah resepi eksotik yang jarang didapati di Malaysia. Resipi ini popular di sebelah Timur Laut Thailand. Aku cedok video ini dari laman resipi Wongnai yang terkenal di Thailand. Kelihatan seperti ayam panggang biasa namun cara memasaknya adalah dengan menutupnya dalam tin dan dikambus dalam sekam. Kalau duduk di kampung dengan kawan-kawan seronoklah.
Resepi ini disebut dalam bahasa Thai sebagai ไก่อบฟาง Gai Aob Fāng. Mohon maaf resepi adalah dalam bahasa Thai. Aku tak tahu di mana satu butang untuk terjemah ke bahasa Inggeris. Kalau aku rajin, nanti aku senaraikan bahan-bahan dan cara nak membuatnya. Rindunya nak balik kampung. Kenapa aku tak pernah terfikir benda-benda begini masa aku duduk di rumah tuk dan wan aku masa kecil dulu? Mungkin aku tak ada duit atau tak ada kawan kot.
Resepi: www.wongnai.com
Credit video: Wongnai, Thailand
Credit photos: Wongnai, Thailand
Tiada ulasan:
Catat Ulasan